Да се справим с досадната градинска хрема


  • slide

Градинската хрема е широко обсъждана тема сред родителите. Споровете са безкрайни и дори агресивни на моменти, когато две крайни мнения се сблъскат – едни смятат, че тя е безобидна, а други гледат на нея като първи вестител на коварен вирус, който може да разболее всички наоколо.

Всеки има своите доводи и е прав за себе си, но реалността е, че детето, което посещава детска градина и има богат социален живот, ще боледува средно между 8-10 пъти в годината. Важно е да се знае, че въпреки неприятните симптоми и дискомфорта, това е добре за детската имунна система, тъй като по този начин тя се обучава. А хремата ще бъде първи предвестник, че тя работи правилно. Голяма част от педиатрите казват, че щом детето е енергично и без други симптоми, като например температура и отпадналост, няма пречка то да отиде на детска градина.Когато много деца обитават и играят в едно помещение, което по-често се случва през студените месеци от годината, те обменят бактерии, вируси и други патогени независимо дали са сополиви или не. Някои от тях ще се справят бързо и лесно с нашествениците, а други не чак толкова лесно. Всичко зависи от това колко добре се е обучила имунната система на детето до този момент. Затова е редно да подходим интелигентно към проблема и да се опитаме да го избегнем, вместо да чакаме той да се появи и тогава да реагираме. Едни от общопризнатите методи за превенция са:
  • • често проветряване на помещението, което децата обитават
  • • максимално време, прекарано в игра навън (дори и в студените дни), където вирусите не могат да се задържат дълго
  • • хубаво измиване на ръцете в няколко основни ситуации – след пристигане в градината, преди хранене, след всяко използване на тоалетната и веднага след прибиране вкъщи.
  • slide

И все пак хремата може да бъде налице и не е най-приятната гледка. В този случай трябва да предприемете мерки, с които да облекчите състоянието на детето и да му помогнете да преодолее по-бързо причините. Някои основни неща, които можете да направите:


Градинската хрема е нещо неизбежно, особено сега, в сезона на настинките и грипа. Най-доброто, което можете да направите, е да сте спокойни и да следвате основните методи за превенция и борба със „сополеното чудовище“. И не забравяйте - не можете да избягате от него, но можете да го посрещнете добре подготвени.Leave a Reply

Your email address will not be published.


Comment


Name

Email

Url